Fietscafé

Ontdekken

De omgeving van ’t Spaans Tolhuis is ideaal om te fietsen, te wandelen, te skeeleren, suppen of te varen (maar je kunt hier ook gewoon op je achterste lekker zitten niksen). Oudenburg heeft nog een pak troeven! Breng een bezoekje aan andere monumenten; dompel je onder in de geschiedenis van de Romeinen of duik in de buik van museumschip Tordino in de geschiedenis van de binnenscheepvaart; ontdek de natuur of verken de vaarroutes tussen Plassendale Sluizencomplex, Brugge, Oostende en Nieuwpoort en gooi je anker uit voor onze deur.

Bekijk ook eens de tips op 't Brugs ommeland of Visit West-Vlaanderen.

Fietsen, wandelen en skeeleren

Rond Plassendale: wandel naar de Puidenbroeken (ter hoogte van de Cotidianenstraat) of beklim de uitkijktoren aan het natuurreservaat de Zwaanhoek. Aan de overkant van het kanaal liggen de natuurgebieden ’t Pompje en Schorreweide. Op 20 min. heerlijk fietsen ligt de natuurplas van de Hoge Dijken op je te wachten.
Stippel je route naar Plassendale uit langs de knooppunten: ’t Spaans Tolhuis bevindt zich ter hoogte van knooppunt 66 op de idyllische fietssnelweg langs het kanaal van Brugge naar Oostende. Met Fietsnet en Routeyou fiks je zo een route.

Rond Brugge: op de website van het Brugse Ommeland kan je de fietsroute Op ontdekking in Gistel en Oudenburg downloaden. Of ontdek de tien mooiste landschappen in het Brugse Ommeland.
Nog meer fietsplezier in onze buurt vind je op de website van Visit West-Vlaanderen: Bewegwijzerde fietsroutes.

Rond Oostende: ontdek het stadsrandbos of fiets het 35 km lange Groen Lint Oostende.

Ook wie de 332 kilometer lange Kunststedenroute tussen Brussel en Oostende of de 952 kilometer lange Vlaanderenroute fietst, is bij ons welkom voor een stop.

Skeeleren kan voor onze deur langs het kanaal of volg de Kustroute Oostende.

Suppen

Stand Up Paddling: rechtstaand roeien op een stevig opgeblazen surfboard. Het is een perfecte lichaamsbeweging waarbij je zowat alle spieren gebruikt zonder jezelf te overbelasten. En o wat kan het mooi en rustgevend zijn als je bij zonsondergang het idyllische stukje naar Brugge peddelt... Je kan het bij ons nu al drie jaar met Amanzie Watersport. Elke laatste zondag van de maand, maar ook àltijd op aanvraag voor jezelf of jouw groep. Als familie-uitje of teambuilding. Reserveren gebeurt niet via ons, maar altijd via info@amanzie.be of www.amanzie.be.

Museumboot Tordino

Ga ook eens op bezoek bij onze buurman, Museumschip Tordino, naast B&B-boot Le Fabuleux Destin. De Tordino is een sleepschip uit 1922. Het 46 meter lange schip kreeg pas een motor in 1969. In het museumschip duik je niet alleen in de geschiedenis van de Tordino, maar ook het verleden van de binnenvaart. In het vrachtruim gaat een nieuwe wereld voor je open. Naast foto’s, maquettes en objecten stap je binnen in een authentieke schipperswoning van de jaren ’20, een stuurhut waar je je even schipper waant en een ruime bibliotheek met meer dan 3500 publicaties. Je kunt er snuffelen in alles over scheepsbouw, werktuigen, levenswijsheden van schippers en veel meer. Breng ze een bezoekje tijdens de normale openingsuren of neem deel aan één van de nocturnes die we samen organiseren! Info: www.museumschip.be.

Ontdekken

Geocachen? Ja hoor, er zitten schatten verborgen aan Plassendale!

Duik onder in het roemrijke verleden van Oudenburg in het Romeins Archeologisch Museum (RAM).

In Oudenburg steek je wat op. In de grootste rozentuin van het land loop je je neus achterna en snuif je jezelf de zevende hemel in. Ook een bezoek aan een koffiebranderij, een biostoomcentrale of verbrandingsoven behoren tot de mogelijkheden.

Lekker eten en logeren aan Plassendale

Lekker eten: Restaurant Plassendale
Logeren op het water: Le Fabuleux Destin
Logeren aan de sluis: Villa Sas of vakantiehuis Plassendale

En verder...

Vergaap je aan onze monumentale grote zus de Maenhoudthoeve, pas op dat je geen slag van de Witte Molen krijgt, beleef het mysterie van de Romaanse Kerk van Ettelgem of… vraag het ons en we verklappen je álle geheimen en verborgen plekjes van Oudenburg en de streek!